label.

sometimes i met people, have a chat. and later they’ll say something like “eh, best lah dengar kau cerita. patut lah blablablabla budak masscomm rupanya.”

i’m like.

“it’s 2017 hello are we still labeling people as such? ”

nah. i never said that out loud.

tapi. rasa macam why does it have to be labeled, anyway? just because masscommers are supposed to know-how-to-talk? in a way complimented, yes. but at the same time; my mind goes beyond complimentary comments hence the sarcasm whatnot as if saying “ni bab-bab mengarut menggoreng cakap-cakap ni nah bagi dekat budak masscomm” hmmpphh sheeeeeshhhh

we are all just human being. mungkin lah ada sesetengah yang bukak mulut keluar segala puisi syair pujangga madah berhelah semua. ada je yang serupa ternak mutiara emas berdinar dinar dalam tekak. yang jenis payah kau nak dengar 10 jawapan kepada satu. jenis memang diam semedang tapi diam-diam ada isi.

bukan lah maksud aku tak suka atau kurang senang bila hadap situasi macam ni. di sebalik pujian mungkin tersirat suatu amaran. kan? bagi yang jadi penonton mungkin akan berperasaan “eh, habislah kalau jumpa manusia radio ni; elok-elok orang tak tahu cerita jadi tahu lah gamaknya dgn CNN ni.”

kau rasa?

mungkin dah kelebihan Allah bagi; ada orang bercerita pung pang satu entah apa benda pun kau tak dapat tangkap apa benda yang dicerita. macam orang yang nak buat joke. belum habis lagi kisah lawak yang nak cerita dah pergi gelak terbahak-bahak sorang-sorang manusia mana nak paham? ada pulak manusia yang jenis sebut dua tiga benda dah terang benderang paham apa yang nak disampaikan. dan ada jenis manusia; kau dengar je lah pun apa yang dicakap ya Allah seronok sampai tak ingat dunia. but i guess; only certain people who share the same wavelength will enjoy the conversation.

sebab manusia tu hatinya lain-lain. dah orang dulu-dulu pun cakap; rambut sama hitam, hati lain-lain. tak gitu?

saja aku merepek sebelum start kerja.

ciao.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s